Rutina cu acid salicilic : Beneficii si Mod de aplicare

5
(51)

Acidul Salicilic sau BHA, beta-hidroxi-acid reprezinta un agent exfoliant cu structura asemanatoare cu cea a aspirinei ce contribuie la vindecarea ranilor oferind multiple beneficii. Este extras din scoarta de salcie este utilizat de secole intregi in scopuri medicale, dar si in tratamentele de infrumusetare datorita efectelor benefice asupra pielii. Actualmente, multe persoane introduc in rutina sa acidul salicilic sub diverse forme, fie ca este vorba despre seruri, produse de curatare pe baza de acid salilic sau creme cu aplicare locala. Dar inainte de a achizitiona un produs cu acid salicilic este esential sa cunosti cateva informatii utile, dar sa stii si ceea ce presupune o rutina cu acid salicilic.

Acidul salicilic are la baza cercetari soolide prin care s-a dovedit efectul sau benefic in ceea ce priveste atat tratamentele de infrumusetare, cat si cele medicale. Proprietatea solubila in lipide a acidului salicilic, face ca acesta sa fie un ingredient activ eficient pentru tenul acneic, predispus la cosuri sau la puncte negre. De asemenea, prezinta actiune keratolitica prin dizolvarea substantei intercelulare, determinand astfel descuamarea stratului superficial de piele ce retine reziduurile si celulele moarte, responsabile pentru blocarea porilor. Mai mult decat atat, inhiba enzima cyclo-oxygenase, reducand inflamatia de la nivelul cosurilor.

Un studiu interesant a relatat faptul ca acidul salicilic atunci cand este aplicat inainte de expunerea la UVB, poate avea efect foto-protector pana la 12 ore dupa aplicare. Motivul consta in faptul ca acidul salicilic contine un  inel benzenic in structura sa chimica. Sigur ca nu vom inlocui protectia UV, insa ceea ce vreau sa spun este faptul ca sunt eronate informatiile conform carora acidul salicilic ar sensibiliza tenul. Putem folosi produse care contin acid salicilic in sezonul cald, iar in orice circumstante, produsele cu SPF vor fi nelipsite din rutina de ingrijire a tenului.

In plus, un alt studiu confirma faptul ca acidul salicilic are capacitatea de a scadea secretia de sebum la pacientii cu acnee. Poate fi folosit cu succes si in rutinele de ingrijire a tenului sau tratamentele pentru accneea vulgara.

Conform monografiei FDA,  produsele topice fara prescriptie medicala pentru acnee permit utilizarea acidului salicilic ca ingredient unic in concnetratii de la 0.5% pana la 2%.

Beneficiile utilizarii acidului salicilic pe scurt

Pentru ca acidul salicilic face parte din categoria substantelor keratolitice, poate elimina keratina din piele, fiind des folosit in tratamentele de infrumusetare, dar si in cele ce combat aparitia cosurilor sau acneei. Printre cele mai importante beneficii pe care le ofera, se numara:

  • efecte anti-acneice, antibacteriene si anti-inflamatoare
  • lupta impotriva microorganismelor care dauneaza pielii
  • stimuleaza regenerarea celulara crescand rata de reinnoire a celulelor, astfel, contribuind si la mentinerea aspectului revigorat si reintinerit al pielii
  • ajuta la diminuarea ridurilor si cicatricilor minore
  • stimuleaza productia de neocolange imbunatand fermitatea pielii
  • elimina impuritatile, regleaza excesul de sebum si indeparteaza celulele moarte, ceea ce conduce la desfundarea si curatarea porilor
  • combate cosurile si punctele negre, prevenind si aparitia lor

Cum folosim corect acidul salicilic

Acidul salilic, sub forma de ser, va fi aplicat pe piele curata si uscata, fie local in zonele cu probleme, fie pe toata fata evitand, desigur, zona ochilor. Se asteapta absorbtia completa a produsului in piele si se continua rutina. Daca alegeti exfolierea cu acid salicilic este recomandat ca in aceeasi zi sa nu mai folositi si alte produse cu rol de exfoliere.

Acidul salicilic poate fi folosit pentru tenul mixt sau gras, pentru tenul cu aspect imbatranit, lipsit de fermitate si cu riduri, pe tenul acneic, cu puncte negre ori pete sau chiar pe negi ori bataturi.

Daca ai un ten sensibil, atunci ar fi bine ca produsul pe care il alegi sa nu aiba o concentratie mai mare de 1% de acid salicilic. Daca tenul tau nu este unul predispus la iritatii, atunci poti folosi fara probleme chiar si o varianta de 2%.

Daca alegi un produs ce contine acid salicilic sub forma de gel de curatare sau crema, atunci utilizarea acestuia nu va fi zilnica, ci de cel mult cateva ori pe saptamana, in functie de tipul pielii si particularitatile acesteia. De asemenea, ar fi bine sa introduci treptat produsele in rutina pentru a te asigura ca tenul tau il tolereaza.

In plus, intr-o rutina ce contine si produse cu acid salicilic vor fi nelipsite produsele de hidratare fie sub forma de ser ori creme (acid hialuronic, colagen, glicerina, ceramide etc), cu rol de calmare daca aveti o piele predispusa la exfoliere si, bineinteles, produsele cu fotoprotectie indiferent de sezon.

 

In continuare, as vrea sa va prezint cateva variante de produse cu acid salicilic cu care eu am avut o experienta foarte buna si pe care va recomand sa le incercati si sa reveniti cu un feedback.

Lotiune Hidro-Alcoolica BHA cu acid salicilic Eladerm

Loțiune Hidro-Alcoolică BHA cu acid salicilic 2% Eladerm

Vezi stoc si pret

Prezinta un continut de 2% de acid salicilic fiind special formulat pentru a penetra porii in profunzime, decongestionandu-i. Poate fi folosita ca toner exfoliant dupa demachierea si curatarea tenului, cu ajutorul unei dischete demachiante. Ulterior, aplicati o crema hidratanta. Poate fi folosita atat pe fata, cat si pe corp.

Spuma activa pentru curatare Cosrx Salicylic Acid

Cosrx Salicylic Acid

Vezi stoc si pret

Prezinta o formula speciala pentru a putea fi folosita zilnic, combatand impuritatile si ecesul de sebum. De asemenea, contine si glicerina care are rolul de a hidratarea pielea, prevenind uscaciunea. Are o consistenta de tip spuma si este potrivita tenului mixt sau gras, cu probleme.

Masca cu Acid Salicilic 2% The Ordinary

The Ordinary Masca cu 2% Acid Salicilic

Vezi stoc si pret

Are o formula infuzta cu argila si carbune, imbunatatind aspectul pielii. Acidul salicilic este prezent in proportie de 2%. Se recomandata utilizarea masiti o data sau de doua ori pe saptamana pe pielea curata si uscata. Are nevoie de 10 minute pentru a actiona, dupa care trebuie clatita foarte bine.

Lotiune pentru uscarea cosurilor cu acid salicilic Acnemy Dryzit

Lotiune pentru uscarea cosurilor cu acid salicilic Dryzit, 30ml, Acnemy

Vezi stoc si pret

Contine acid salicilic pentu exfoliere si prevenirea cosurilor, calamina cu rol de calmare, nicinamide pentru estomparea petelor. Sticla nu trebuie agitata inainte de utilizare. Scufundati aplicatorul in sedimentul din partea de jos a sticlei si aplicati o doza din lotiune direct pe zona cu probleme sau pe cos, fara a freca. Asteptati sa se usuce, dupa care clatiti cu apa calduta.

Gel purifiant micro-exfoliant La Roche-Posay

La Roche-Posay - Effaclar gel purifiant micro-exfoliant 400ml

Vezi stoc si pret

Contine 2% acid salicilic si LHA, glicerina si zinc. Curata pielea grasa cu tendinta acneica, deblocheaza porii si reduce excesul de sebum. Nu contine alcool si parfum, fiind un produs hipoalergenic tesat alergologic sub control dermatologic.

Acid Salicilic Revox Just Salicylic Acid

Solutie exfolianta Revox, Just Salicylic Acid

Vezi stoc si pret

Se aplica local sau pe intreaga fata, evitand zona ochilor si a gurii, dupa curatarea tenului, pe pielea uscata. Se asteapta pana ce produsul se absoarbe, dupa care continuati rutina aplicand crema hidratanta. Are o textura lichida ce nu lasa pielea lipicioasa.

Gel de curatare pentru piele uscata si aspra cu rugozitati CeraVe

Gel de curatare pentru piele uscata si aspra cu rugozitati Cerave

Vezi stoc si pret

Conform experientei avute, dar si a altor utilizatoare, aceasta varianta de produs nu este indicata pentru uz zilnic. Contine acid salicilic, trei ceramide esentiale si acid hialuronic. Indeparteaza celulele moarte si rugozitatile, lasand pielea catifelata, fiind o varianta excelenta si pentru corp.

 

Atentie! Pentru efecte vizibile, indiferent de varianta de produs cu acid salicilic pe care o alegeti, este necesara o utilizare constanta pe o anumita perioada de timp. Durata in care veti putea observa imbunatari vizibile difera de la o persoana la alta, in functie de stadiul in care se afla tenul si de problemele cu care va confruntati. Este necesara consecventa in utilizare si rabdare, fiindca cele mai bune rezultate nu vor veni peste noapte!

Cat de util a fost acest articol pentru tine?

Click pe fiecare stea pentru a vota articolul!

Nota: 5 / 5. Voturi! 51

No votes so far! Be the first to rate this post.

andreea

Numele meu este Andreea, autoarea blog-ului PareriCosmetice.ro. Din pasiune pentru frumos si dorinta de a ajuta si alte femei sa descopere ceea ce li se potriveste, am creat acest site unde impartasesc experientele mele cu diferite produse cosmetice. Imi place sa ma documentez in permanenta, sa descopar produse bune si tratamente inovatoare. Fiecare articol pe care il realizez are la baza o documentare foarte buna, dar si experienta personala, pentru ca fiecare cititoare sa isi poate crea o imagine cat mai obiectiva despre produsul de care este interesata. In egala masura, imi place sa aud si alte pareri, de ceea, te astept cu interes in rubrica de comentarii a articolelor pentru a impartasi cu noi si experienta ta!

4 thoughts on “Rutina cu acid salicilic : Beneficii si Mod de aplicare

  1. Sunt foarte multumita de masca cu acid salicilic de la The Ordinary si serul de la Revox. Evident, le-am folosit pe rand, nu in acelasi timp si chiar am vazut rezultate faine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi sus