Cel mai probabil, fiecare dintre noi s-a confruntat cel putin o data in viata cu problema matretii, in cazul unora fiind o forma mai usoara, insa, in cazul altora, o forma mai accentuata, care poate determina multe neplaceri, anxietate sau chiar pierderea stimei de sine. In niciun caz nu este o problema de neglijat si nici nu trebuie sa asteptam sa treaca de la sine… fiindca nu trece!
As vrea sa incep discutia despre matreata cu factorii care pot declara sau chiar agrava problema acesteia. In primul rand, este vorba despre pielea grasa, respectiv, scalpul gras, transpiratia, igiena precara, conditiile meteorologie – prea cald si umed sau prea rece si uscat, spalarea si samponarea neregulata. De asemenea, aceasta mai poate aparea si din cauza sistemului imunitar slabit, din cauza stresului, infeciei fungice la nivelul pielii sau a bolilor cronice.
Matreata poate fi de doua feluri: matreata uscata si matreata gasa. Matreata uscata este specifica persoanelor cu piele uscata, fiindca pielea uscata este mai sensibila si mai expusa, in special, in lunile de iarna cu temperaturi foarte scazute sau poate fi chiar rezultatul utilizarii anumitor produse cosmetice care contin ingrediente agresive cu pielea (cum ar fi vopseaua de par). Matreata uscata este formata din particele de epiderma de culoare alba, ce se desprind de scalp, fiind deoseri insotite de senzatie de mancarime si de senzatia de piele care se strange. Pe de alta parte, matreata grasa apare la persoanele care au un par cu tendinta de ingrasare. Sebumul este, practic, uleiul natural produs de glandele sebacee, ce au ca scop mentinerea pielii capului hidratata. Insa, problema apare atunci cand respectivele glande produc ulei in exces (in perioada sarcinii, pubertate, perioade stresante sau cand spalam parul neregulat) care intrra in contact cu ciuperca Malassezia, determinand aparitia matretii. Spre deosebire de matreata uscata, cea grasa are o culoare galbena, este insotita de mancarimi si determina ingrasarea rapida a parului.
Tratamentul ar trebui sa constituie pentru fiecare dintre voi, care aveti astfel de probleme, un interes sporit. Exista pe piata o gama foarte variata de produse destinate problemei matretii, insa trebuie sa recunoastem ca nu toate au aceeasi eficienta. Insa, trebuie sa aveti in vedere faptul ca in functie de ingredientul folosit in compozitia samponului acesta va actiona diferit. In continuare, am sa va prezint pe scurt o serie de ingrediente eficiente impotriva matretii pentru a sti exact cum actioneaza:
- Piritiona de zinc – reprezinta un agent antibacterian si antifungic.
- Acidul salicilic – prezinta proprietati de exfoliere, indeparteaza eficient pielea moarte, insa, atentie, lasa pielea uscata.
- Gudron de carbune – are rolul de a incetini procesul de moarte celulara la nivelul scalpului, reducand matreata.
- Sulfura de seleniu – previne uscarea rapida a celulelor pielii, insa, in exces poate determina decolorarea parului.
- Ketoconazolul – este un ingredient activ, antifungic care reduce matreata.
- Ulei de arbore de ceai extras din arbore de ceai australian reprezinta un ingredient antiseptic, antibiotic si antifungic folosit ca ingredient alternativ in anumite sampoane antimatreata.
Este foarte important sa samponati zonele afectate, intreg scalpul si chiar si urechile. De asemenea, trebuie sa va spalati cu regularitate, fiindca studiile arata ca persoanele care se spala mai rar – de 1-2 ori pe saptamana sau chiar mai rar – sunt predispusi la aparitia matretii.
Trebuie avut in vedere ca tratarea matretii presupune actionare pe termen lung, fiindca indiferent de ce veti folosi, rezultatele nu vor aparea peste noapte. In mod cert, depinde si de severitatea formei pe care o aveti, cu cat este mai usoara, cu atat tratamentul va fi mai rapid si invers.
Cele mai bune sampoane antimatreata
Asa cum spuneam anterior, exista o gama foarte variata de produse impotriva matretii, insa, nu toate ofera aceeasi eficienta, dimpotriva. Sunt si destul de multe produse a caror randament este foarte mic sau chiar zero. Am fost nevoita sa testez pe pielea mea fiecare produs si, astazi, va pot prezenta o lista cu cateva produse care la mine au functionat. Le voi mentiona aleator si nu dupa vreun criteriu, fiindca fiecare organism este diferit si, ca atare, reactioneaza diferit. Insa, din punctul meu de vedere, indiferent de forma de matreata cu care va confruntati, aceste produse merita incercate.
Vichy dercos anti-dadruff
Vichy dercos anti-dandruff – sampon anti-matreata pentru par normal gras : este primul sampon cu adevarat eficient pe care l-am descoperit. Este un sampon-tratament care elimina matreata si chiar previne aparitia acesteia. Echilibreaza pH-ul scalpului, calmeaza scalpul si controleaza intr-o anumita masura producatia de sebum.
Uriage DS HAIR
Uriage DS HAIRsampon anti-matreata pentru scalp iritat cu tendinta de ingrasare : poate fi folosit atat pentru par gras, cat si pentru par uscat. Spala eficient parul si curata pielea capului, indepartand treptat matreata. Are efect de calmare si curatare.
Sampon, Nizoral, Anti-Matreata
Sampon Nizoral, Anti-Matreata, AntiFungic, Testat Dermatologic, Fara Parfum : trateaza si previne matreata, fiind ideal pentru scalpul uscat, cojit, ce prezinta senzatie de mancarime. In primele 2-4 saptamani, in functie de forma cu care va confruntati, trebuie aplicat produsul la 3-4 zile. Ulterior, va trebui sa aplicati samponul doar o data la 1-2 saptamani.
Seboderm Sampon Antimatreata 2% X 125 Ml
Vichy dercos a fost the best pt mine
Vichy dercos si Nizoral imi plac foarte mult, le recomand
Uriage DS HAIR este top!
Daca folosesc seboderm 2% im combinatie cu alt sampon are ceva?
Nu. Cat timp iti priesc ambele este foarte bine.