Parul gras poate provoca neplaceri si poate fi o grija in plus in mod constant, de aceea, trebuie sa ne orientam catre cele mai bune sampoane pentru par gras pentru a ne putea astepta la rezultate cat mai bune. Parul gras este determinat, de fapt, de scalpul care produce sebum in exces si care imbacseste firele de par. Fie ca esti barbat sau femeie, te poti confrunta oricand cu scalpul gras, iar aceasta problema poate fi controlata doar cu produse specifice.
Top 3 cele mai bune sampoane pentru par gras pe care le-am incercat : Recomandari mele
#1 Sampon pentru par gras seboreglator ACM Novophane
Samponul seboreglator ACM Novophane contine in concentratie de 0.5% gluconat de zinc avand proprietati antibacteriene si seborelatoare. Formula ajuta la reducerea productiei de sebum si poate chiar sa combata si matreata. Este un produs cu o formula curata care nu contine parabeni sau alte substante iritante, fiind o varianta potrivita si pentru persoanele cu scalp sensibil.
Textura samponului este foarte placuta, produsul face o spuma fina si delicata pe care o punem distribui usor si uniform. Mirosul este subtil so placut contribuind la senzatia de prospetime, insa fara a mirosi exagerat.
Personal, imi place cum curata scalpul si parul, acestea raman foarte bine curatate. De asemenea, apreciez ca este disponibil atat in varianta de 200 de ml, cat si in varianta de 500 de ml, ultima avand un recipient dotat cu pompita ceea ce ma ajuta sa dozez mai bine produsul.
#2 Sampon pentru par gras Eladerm cu Biosulf si Acid salicilic 2%
Aceasta formula de sampon de la Eladerm ofera multiple beneficii. In primul rand, are capacitatea de a exfolia scalpul datorita acidului salicilic in concentratie de 2%. Astfel, asigura o curata profunda si mentine scalpul sanatos, prevenind aparitia matretii si a altor probleme asociate.
Biosulful ofera beneficii importante precum proprietati antifungice si antiseptice. Ajuta la combaterea infectiilor fungice si bacteriene asigurand un mediu curat si sanatos pentru scalp. Mai mult decat atat asigura proprietati antiinflamatorii calmand scalpul iritat sau sensibil.
Samponul de la Eladerm curata foarte bine parul si scalpul si ofera parului un aspect mai puternci si mai sanatos. Echilibreaza productia de sebum asigurand un par curat pentru mai mult timp.
Sampon Kerastase Specifique Bain Divalent
Samponul de la Kerastase are o formula blanda, dar eficienta si poate fi folosit fara probleme si pentr uuz frecvent. Amelioreaza productia sebumului, revitalizeaza parul si ii ofera un aspect mai stralucitor.
Contine aminoacizi cu efect dublu care capteaza sebumul si impuritatile de pe scalp, penetreaza adanc pielea si stimuleaza procesul de regenerare. Totodata, imbunateste aspectul general al parului si ii ofera mai mult volum. Ceea ce este de apreciat se refera la faptul ca nu usuca excesiv parul si poate fi benefic si in cazul persoanelor care se confrunta cu dermatita seboreica.
Cum alegem cele mai bune sampoane pentru par gras?
Pentru un scalp si un par sanatos trebuie intotdeauna sa existe un echilibru. Nu este benefic excesul de sebum, la fel cum nu este benefica nici uscaciunea la nivelul scalpului si parului. Un par si un scalp sanatos vor fi mereu in echilibru, iar acest lucru se va reflecta prin modul in care arata si luceste. Pentru a alege cele mai bune sampoane pentru par gras, ar trebui sa intelegem cateva concepte si ce presupun ele.
De ce avem parul gras?
Desi este o problema destul de comuna in randul multor persoane indiferent de varsta sau tip de par, aceasta poate avea la baza mai multe cauze pe care trebuie sa le identificam pentru a putea trata problema. Astfel, in continuare va voi prezenta cauzele posibile pentru care va puteti confrunta si voi cu parul/scalpul gras:
- Supraproductia de sebum – sebumul este o substanta uleioasa produsa de glandele sebacee de la nivelul scalpului. Rolul acestora este practic de a hidrata si proteja parul si pielea. Insa, cu toate acestea, unele persoane pot avea glandele sebacee hiperactive, ceea ce se traduce printr-o cantitate exagerata de sebum produsa, rezultand astfel scalp si par gras.
- Factorii genetici – mostenirea genetica este si ea foarte importanta, determinanta chiar in ceea ce priveste activitatea glandelor sebacee.
- Folosirea produselor nepotrivite – folosind produse nepotrivite precum sampoane sau balsamuri pot contribui la acumularea de reziduuri pe scalp, incarcand excesiv parul.
- Schimbarile hormonale – cum ar fi pubertatea, sarcina, ciclul menstrual si alte schimbari hormonale pot conduce la stimularea productiei de sebum, parul devenind si mai gras.
- Dieta si stil de viata – dieta bogata in grasimi si zaharuri poate influenta productia de sebum, dar mai ales, stresul si lipsa de somn perturba echilibrul hormonal.
Ce ingrediente sunt benefice in sampoanele pentru par gras?
Pentru a avea un randament bun, samponul pentru par gras trebuie sa includa ingredinete cu rol de reglare a secretiei de sebum si curatare eficienta a scalpului, respectiv parului. In continuare, mentionez cele mai importante ingrediente in acest sens:
- Sulfatii – ne referim la lauril sulfat de sodiu (SLS) si laureatul suflat de sodiu (SLES). Acestia sunt agenti de curatare puterncii care degreseaza foarte bine scalpul si parul eliminand uleiul si impuritatile. Insa, pentru a preveni deshidratarea lungimilor, recomand sa reveniti cu o masa hidratanta buna.
- Argila – este un alt ingredient extrem de benefic in cazul parului gras ce absoarbe uleiurile si elimina impuritatile. Ofera prospetime, iar parul devine chiar mai voluminos.
- Acidul salicilic – reprezinta un beta-hidroxi acid ce exfoliaza delicat scalpul pentru a indeparta celulele moarte si excesul de sebum. Il gasim frecvent in sampoanele medicinale datorita capacitatii sale de a curata in profunzime porii.
- Extractele de plante – cum ar fi extractul de ceai verde, extractul de urzica sau extractul de rozmarin. Extractul de ceai verde este bogat in antioxidanti si are rolul de a calma scalpul
- Zinc PCA – regleaza productia de sebum avand proprietati antibacteriene si este folosit in multe produse pentru ingrijriea scalpului.
- Uleiurile esentiale – precum uleiul de arbore de ceai si uleiul de menta. Uleiul de arbore de ceai este recunoscut pentru proprietatile antibacteriene si antifungice mentinand scalpul curat. Uleiul de menta are efect racoritor si stimuleaza circulatia la nivelul scalpului.
- Proteinele si aminoacizii – cum ar fi proteina de matase sau keratina contribuie la intarirea firului de par si prevenirea ruperii acestuia.
Ce ingrediente ar trebui sa evitam in sampoanele pentru par gras?
O persoana cu parul gras ar trebui sa si evite anumite ingrediente care pot fi daunatoare scalpului si parului lor. Printre acestea trebuie sa mentionam siliconii, alcoolul denat, uleiurile grele, lanolina sau uleiurile minerale si produsele petroliere. Va voi spune cateva cuvinte despre fiecare pentru a intelege de ce este bine sa le evitam.
Siliconii imbraca firul de par creand o pelicula la suprafata sa, ceea ce il face mai stralucitor si neted. Insa, aceasta pelicula poate ingreuna parul gras si poate sa nu permita produselor sa il curete eficient.
Totodata, alcoolul denat usuca in mod excesiv scalpul, care la randul sau va fi stimulat sa produca si mai mult sebum pentru a compensa uscaciunea. Uleiurile grele precum cel de cocos sau cel de masline pot imbacsi firul de par.
Laolina este un emolient puternic care ar putea fi mult prea hidratant pentru un par gras, in timp ce uleiurile minerale si produsele petroliere blocheaza porii de la nivelul scalpului si impiedica eliminarea naturala a sebumului.
Cum spalam parul gras?
Este adevarat ca parul gras are nevoie de spalare mai frecventa decat parul uscat si este absolut normal. In principiu, parul trebuie spalat ori de cate ori este nevoie, iar acest aspect depinde de la o persoana la alta, dar si de stilul de viata pe care il are. De pilda, o persoana activa, care face sport, va avea nevoie de o spalare mai frecventa. Ori daca traiti intr-un mediu poluat, la umiditate ridicata, atunci tendinta parului de a se ingrasa mai rapid va fi si mai ridicata.
De asemenea, trebuie sa avem in vedere si ce produse complementare mai folosim fie ca ne referim la masca/balsam, leave-in sau produse de styling. Si acestea trebuie sa aiba o formula cat mai usoara si sa nu ingreuneze parul.
La fiecare spalare, samponam parul de doua ori. Vom aplica samponul la radacina si masam foarte bine toata suprafata scalpului, cu miscari circulare, delicate, fara sa agresam radacina. Lasam sa actioneze samponul, dupa care clatim din abundenta pentru a ne asigura ca a fost indepartat complet.
Ceea ce vreau sa aveti in vedere, insa, este ca niciun produs fie el sampon pentru par gras sau alte produse cu aplicare locala, nu va fi schimba tipul scalpului. Nu vom putea transforma un scalp gras in unul uscat sau invers. Rolul acestor sampoane este acela de a curata si degresa cat mai bine scalpul si parul si de a le mentine curate. Este firesc ca la un anumit interval de timp – mai lung sau mai scurt – parul sa aiba nevoie din nou de spalare, iar ceea ce ne intereseaza este sa gasim un echilibru si sa avem intotdeauna parul curat si sanatos.
Intrebari frecvente despre sampoanele pentru par gras: FAQ
Ce face in plus un sampon pentru par gras fata de cel obisnuit?
Samponul pentru par gras contine ingrediente active care degreseaza mai bine scalpul si regleaza productia de sebum.
Cat de des as putea folosi samponul pentru par gras?
Poate fi folosit ori de cate ori este necesar. Frecventa spalarii depinde de nevoile personale, cel mai adesea spalarea este necesara de aproximativ trei ori pe saptamana.
Pot folosi sampon pentru par gras daca am un scalp sensibil?
Exista formule speciale pentru scalp gras si sensibil, ce asigura o curatare mai blanda, dar eficienta.
Poate rezolva problema matretii samponul pentru par gras?
Putem gasi si formule de sampoane pentru par gras care contin ingrediente ce combat matreata. Insa, daca problema matretii este una acuta, atunci cel mai bine optati pentru un sampon antimatreata bun.
Pe langa utilizarea samponului pentru par gras, ce alte solutii as mai putea adopta in vederea ameliorarii problemei?
Este recomandat sa evitam atingerea frecventa a parului, clatirea acestuia cu apa prea calda si utilizarea de produse care incarca. De asemenea, curatati cu regularitate si peria de par.