Din ce in ce mai des auzim discutandu-se despre folosirea retinolului si integrarea sa intr-o rutina completa. Am putea spune, insa, ca retinolul este o substanta complexa care are nevoie de multa informare in prealabil, pentru a putea beneficia pe deplin de avantajele pe care le ofera. In acest material, as vrea sa va prezint pe larg despre tot ceea ce presupune retinolul, ce tipuri exista si cum il putem intgra in rutina de ingrijire a tenului.
Ce este retinolul?
Retinolul este cel mai popular derivat din vitamina A ajutand la dezvoltarea sistemului osos si al dentitiei, al sistemului reproducator, pielii si mucoaselor. Altfel spus, vitamina A detine un rol deosebit de important la nivelul organismului uman, oferind si proprietati anti-oxidante.
Raportandu-ne la ingrijirea pielii, vitamina A este recunoscuta pentru efectele benefice pe care le are, fiind in acelasi timp, considerata si cel mai puternic agent antia-aging pe care il puteti adauga in rutina de ingrijire a tenului. Aceasta poate ameliora ridurile fine, petelor pigmentare, timp in care stimuleaza sintetiza de colagen. Vitamina A este, intr-adevar, un ingredient ce nu ar trebui sa lipseasca tenului matur.
De asemenea, produsele pe baza de retinol sunt eficiente si in cazul tratamentelor acneei comedogenice, ajutand la diminuarea aderentei keratinocitelor. In acest fel, este inhibata chiar si dezvoltarea punctelor negre sau albe.
Derivatii de vitamina A din produse
Vitamina A nu actioneaza in mod direct la nivelul pielii, ci trece prin mai multe etape de metabolizare, ajungand sub forma de acid retinoic pentru isi face efectul.
Retinoizii sunt de doua tipuri: naturali si sintetice.
Retinoizii naturali sunt derivati direct din vitamina A, iar cei sintetici sunt produsi in laborator cu scopul de a scadea riscul reactiilor adeverse, insa mentinandu-si acelasi randament bun.
Retinoizi naturali:
- Retinyl palmitate
- Tretinoin
- Retinol
- Retinal
Retinoizi sintetici:
- Isotretinoin
- Adapalene
- Tazarotene
Retinozii naturali – cu exceptia tretinoinului, pot fi gasiti sub forma de creme de seara si pot fi achizitionati din farmacii fara prescriptie medicala.
In momentul in care aplicati pe piele un retinoid sub forma de acid retinoic, pielea poate utiliza imediat produsul. Pe de alta parte, daca folositi un produs cu retinol, retinolul trebuie intai sa fie transformat in retinaldehida, iar ulterior, retinaldehida sa fie transforamta in acid retinoic pentru ca pielea sa o poate utiliza. Ca atare, retinolul este mai slab deca retinaldehida, iar retinaldehida mai slaba decat acidul retinoic.Retinolul este mai salb decat cele trei fiindca necesita doi pasi suplimentar pentru a se putea transforma in acid retinoic. Cu cat exista mai putine conversii pentru a ajunge la acidul retinoic cu atat este mai puternic retinoidul.
Cel mai puternic retinoid este acidul retinoic si poate fi gasit sub forma de tretinoid, adapalene, tazaroten, isotretinoin. Medicii dermatologi recomanda achizitionarea lor doar pe baza de prescriptie medicala, iar pe parcursul utilizarii lor, sa fiti monitorizati de un medic specialist.
Cum alegem corect varianta de retinol potrivita?
Se poate sa cadeti in capcana de a alege cel mai puternic retinoid in speranta de a obtine rezultate spectaculoase intr-un timp foarte scurt. Insa lucrurile nu stau chiar asa! Este foarte usor sa ajungem sa ne confruntam cu efectele adeverse ale acestor produse daca nu sunt folosite corespunzator, iar acestea presupun iritatia pielii. Alegerea produsului potrivit se va face in functie de tipul tenului si toleranta pielii
Pentru un ten sensibil predispus la roseata si iritatii, se va alege un produs pe aza de retinil palmitat.
O persoana cu ten normal si varsta cuprinsa intre 20-30 de ani va opta pentru produse cu retinil palmitat sau retinol. In acest caz, se doreste hidratarea intensiva a pielii.
In cazul unui ten matur cu pete pigmentare, scopul este fara indoiala acela de rejuvenare a pielii si ameliorarea ridurilor. In acest caz, puteti opta pentru un produs mai puternic, dar care nu va irita. Exista si varianta in care puteti incepe cu acid retinoic aplicat o data sau maxim de doua ori pe saptamana. Pe masura ce tenul se obisnuieste cu aplicarea sa, puteti creste numarul de aplicari.
Si, in final, pentru tenul acneic sunt recomandate produsele cu acid retinoic topic sau oral numai la recomandarea medicului.
Cum folosim corect si integram retinolul in rutina?
Indata ce ati inceput utilizarea retinoizilor, ar fi bine sa fiti consecvente si sa il folositi continuu. Daca ati folosit retinolul pentru a videnca acneea, chiar si dupa ce problema a fost tratata, continuati sa folositi produsul cu o frecventa mai redusa, fiindca exista risc ca acneea csa recidiveze.
Retinoizii pot imbunatati considerabil aspectul tenului nostru. Important este sa perseveram si sa alegem varianta optima nevoilor noastre.
In principiu, pentru a va asigura ca nu sunteti alergice la un produs sau nu dezvoltati reactii neplacute, aplicati o cantitate mica deprodus pe o portiune a pielii si asteptati 3-4 zile pentru a vedea daca apar schimbari.
Introduceti treptat retinoizii in rutina, crescand numarul aplicarilor progresiv, pe masura ce tenul se obisnieste. Aceste produse, se aplica, de regula pe pielea spalata si uscata complet, folosind o cantitate similara cu al unui bob de mazare. Produsele care contin retinoizi, indiferent de tipul lor, se introduc doar in rutina de seara.
Este esential ca in rutina in care exista retinoizi, ziua, sa aplicati corespunzator produsele cu protectie solara. Este cunoscut faptul ca retinoizii sensibilizeaza tenul, de aceea, mai mult ca oricand ar trebui sa ne protejam, indiferent de sezon.
Nu combinati retinolul cu: vitamina C, peroxid de benzoil si acizi AHA si BHA. In cazul in care aveti in rutina aceste produse, puteti renunta la ele o perioada sau le puteti alterna cu retinolul, insa nu le folositi simultan. Exista risc crescut de aparitie a iritatiilor si uscaciune a tenului.
Hidratati foarte bine tenul daca rutina contine produse cu retinol. Produsele hidratante previn deshidratarea pielii si metin pielea sanatoasa, iar cremele hidratante trebuie aplicate dupa cel putin 20 de minute de la aplicarea retinolului.
Recomandari de produse cu retinol
In continuare am sa va las cateva sugestii bune de produse cu retinoizi, o buna parte dintre ele putand fi folosite si de catre persoane care nu au mai folosit retinol in nicio forma a sa, prezentand un risc redus de iritatii.
Geek & Gorgeous A-Game 10
Ser pentru ten CP PRO A RETINOL CONCENTRATE
Retinol Babor Serum Amploules fiole
Tretinoin GEl USP A-Ret 0.05%
Ser cu retinol StriVectin Advanced Retinol Concentrated Serum
Ser cu retinol La Roche-Posay
Ser cu retinol Evolve Organic Beauty Bio Retinol C Skin Booster
*Cu codul SOLE2270 aveti extra-reducere 5%.
One thought on “Rutina cu retinol”